Menu
0
heldere communicatie
Verzending vanaf 250 euro kosteloos, daaronder 6,95
klanttevredenheid 9,6 uit 1200 + reviews
50.000 louter kwaliteitsartikelen
06Jul2020
Brand in huis,  een waargebeurd verhaal.

Brand in huis, een waargebeurd verhaal.

Door: DDReacties: 0

April 2012

 

Het is april 2012, we bevinden ons midden in de crisis. Rob is per 1 april ontslagen bij de ING bank, samen met 1750 collega's, waar hij al jaren werkzaam was als hypotheek adviseur.

 

Het is 11 april, ik ben in de woonkamer. Rond half 12 zie ik rook. Dat gebeurde wel vaker in die tijd, want onder de woonkamer is de ruimte waar onze houtgestookte CV ketel staat. Er zaten wat kieren in de houten vloer en het stoken geeft soms wat rook. 

 

Rook dus, de rook is zwart en komt uit de hal, niet door de kieren in de woonkamer. Ik roep Rob die buiten is en vraag of hij toevallig nogal wild aan het stoken is... Nee dus. Ik loop naar de hal en zie heel veel zwarte rook die van beneden lijkt te komen. Rob komt binnen door de voordeur door de rook. Ik zeg ik ga de brandweer maar bellen, het zal wel meevallen. De telefoon werkt niet, waar de mobiele telefoon is geen idee. In die tijd speelde die nog niet zo'n grote rol in mensenlevens. Veel meer dan bellen en SMS-sen kon je er niet mee.

 

Ik deed de achterdeur open, en zag op 100 meter afstand de buurman lopen. Ik schreeuwde BRAND tegen hem en vroeg hem de brandweer te bellen.

 

Daarna ging ik op de automatische piloot over, ik maakte een theedoek nat, deed die voor mijn mond, pakte de autosleutels, liet de hond los die in de bench in de woonkamer zat. De andere hond was buiten wist ik, en ik verliet het huis door de rook in de gang. Buiten zette ik de auto's aan de kant zodat de brandweer er makkelijk bijkon. En daarna liep ik de tuin uit om de brandweer en de kinderen op vangen die bijna uit school zouden komen.

 

Waar Rob was al die tijd wist ik niet, en nog steeds niet, zal hem toch eens vragen. Het gekke is dat ik geen moment dacht aan foto's of dierbare spullen die ik wilde redden. Ik dacht alleen maar, niemand loopt gevaar en dat is alles wat telt.

 

De brandweer kwam, bluste de brand, die ze opgeschaald hadden naar een middelbrand,  een half uur waren ze weer vertrokken. Ik belde de verzekeringsmaatschappij  en mijn vader die in zijn laatste werkzame jaren schade expert was. En dan tja, daar sta je dan, in een koud nat, zwart en druipend huis. Met alleen nog de kleren die je aanhebt, geen tandenborstel, handdoek of sokken meer.

 

Dan komt de schade-expert, mijn vader kwam er ook aan, een busje van Joules voor de deur, twee man sterk kwamen gas en elektra afsluiten. Er kwamen mensen van het saneringsbedrijf die alle computers, tv's, en schermen meenamen. Deze worden dan in een ruimte geplaatst waardoor de schade door rook beperkt wordt.

 

Mijn vader kwam vertellen dat we niet in het huis konden blijven, en dat we naar een hotel konden. Ik ging naar de stad om wat kleding en toiletartikelen te kopen. 

 

S 'avonds kwam beetje bij beetje het besef wat er eigenlijk gebeurd was. Zeer waarschijnlijk is de brand ontstaan door het Digitenne kastje in onze slaapkamer, waarin kortsluiting is ontstaan. Als dit s'nachts was gebeurd, hadden wij dit waarschijnlijk niet na kunnen vertellen, van rook wordt een mens niet wakker. De rook adem je in en je stikt gewoon. Wij hadden geen rookmelders op de beneden verdieping. Wel 1 in de hal op de middenverdiepeing maar die deed zijn werk pas toen er al een dikke rookontwikkeling in de hal was.

 

Een van de eerste artikelen die in onze online winkel  www.viawww.nl  plaatsten is de rookmelder EI 146, een van de meest verkochte rookmelders in Nederland. Wij bieden deze rookmelder zo voordelig mogelijk aan. Wij zouden willen dat iedereen op iedere verdieping in huis tenmiste 1 rookmelder plaatst en een CO2 melder in de buurt van de CV  ketel.

 

Conclusie; koop nieuwe of vervang oude rookmelders. Rookmelders zijn echt van levensbelang! En  kijk eens naar je brandverzekering, hoe ben je verzekerd klopt dit nog? Ben je groter gaan wonen, of juist kleiner zijn er kinderen geboren, of het huis uit gegaan?

 

NB; Inmiddels hebben wij 13 rookmelders in huis, het kan niet veilig genoeg volgens Rob :)

 

Recente artikelen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en deze volgen.

Registreren

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.