Menu
EUR
Het Kiezen van de Juiste Leidingdiameter: Factoren om Rekening Mee te Houden

Het Kiezen van de Juiste Leidingdiameter: Factoren om Rekening Mee te Houden

Het Kiezen van de Juiste Leidingdiameter: Factoren om Rekening Mee te Houden

Door : Olivier Kleinbekman, 11-4-2023 

Bij het kiezen van de juiste leidingdiameter zijn er diverse factoren om rekening mee te houden, zoals de specifieke toepassing van de leiding, de locatie van plaatsing en het materiaal waaruit de leiding gemaakt is. Er is geen standaard antwoord op deze vraag, omdat de optimale leidingdiameter kan variëren afhankelijk van de situatie. Het is van essentieel belang om de specifieke eisen en omstandigheden van uw project in overweging te nemen bij het bepalen van de juiste leidingdiameter. Aspecten zoals de doorstroomvereisten, drukbelasting, afstand van de leiding en het materiaal van de leiding kunnen allemaal van invloed zijn op de optimale keuze van de leidingdiameter. Indien u als klant twijfelt of niet zeker bent over de juiste leidingdiameter voor uw specifieke situatie, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen!

 

Buisdiameters :

De keuze voor de juiste leidingdiameter hangt af van verschillende factoren, zoals de specifieke toepassing van de leiding, de locatie waar deze geplaatst wordt en het materiaal waaruit de leiding gemaakt is. Er is geen 'one-size-fits-all' antwoord op deze vraag, aangezien de optimale leidingdiameter per situatie kan verschillen. Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke eisen en omstandigheden van het project bij het bepalen van de juiste leidingdiameter. Verschillende factoren, zoals de doorstroomvereisten, de drukbelasting, de afstand van de leiding en het materiaal van de leiding, kunnen allemaal van invloed zijn op de optimale keuze van de leidingdiameter. gemaakt is.

 Hieronder beschrijven we de meest voorkomende situaties:

Tabel 1 : Waterleidingen

Toepassing Diameter Koperen Buis Diameter Meerlagenbuis
Hoofdleiding 22mm 20mm (bij hoog verbruik: 25/26mm)
Aftakking bad/douche/keukenkraan 15mm 16mm (bij hoog verbruik: 22mm)
Aftakking toilet/wastafelkraan 12mm 16mm

 

In de wereld van sanitair en verwarmingssystemen is de 16mm meerlagenbuis een veelvoorkomende keuze voor het vertakken van de hoofdleiding. Meerlagenbuizen, ook wel bekend als PEX-AL-PEX buizen, bestaan uit verschillende lagen die samen zorgen voor een duurzame en flexibele buis met uitstekende prestaties.

Een van de belangrijkste redenen waarom de 16mm meerlagenbuis populair is voor het vertakken van de hoofdleiding, is de veelzijdigheid ervan. Met een diameter van 16mm is deze buis geschikt voor verschillende toepassingen, zoals koud water, warm water en verwarmingssystemen. Hierdoor kan de 16mm meerlagenbuis worden gebruikt in zowel residentiële als commerciële gebouwen, zoals woningen, appartementen, kantoren en bedrijfspanden.

Tot slot is de 16mm meerlagenbuis vaak ook kosteneffectief. In vergelijking met andere buistypen, zoals koperen buizen, kan de 16mm meerlagenbuis vaak een kostenefficiëntere optie zijn vanwege de lagere materiaalkosten en de snelheid van de installatie.

Waarom dan koper als meerlagenbuizen zoveel voordelen bieden?

Koperen buizen en meerlagen buizen zijn beide veelgebruikte materialen voor leidingwerk in woningen, maar ze verschillen in samenstelling en eigenschappen.

Koperen buizen zijn gemaakt van massief koper en worden al lange tijd gebruikt voor waterleidingen in woningen. Koper is een duurzaam metaal dat bestand is tegen corrosie, hoge temperaturen en druk, en het heeft een lange levensduur. Koperen buizen zijn sterk, betrouwbaar en kunnen zowel voor koud als warm water worden gebruikt. Ze zijn ook bestand tegen UV-straling, waardoor ze geschikt zijn voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Gasbuizen 

Voor het leggen van gasleidingen kunt u gebruikmaken van buizen van roodkoper of meerlagenbuis, afhankelijk van uw voorkeur en de specifieke eisen van uw project. Beide materialen zijn geschikt voor het transporteren van gas en bieden verschillende voordelen. Roodkoperen buizen zijn gemaakt van massief koper en staan bekend om hun duurzaamheid, betrouwbaarheid en bestendigheid tegen corrosie. Meerlagenbuis, aan de andere kant, bestaat uit meerdere lagen van verschillende materialen, zoals kunststof en aluminium, waardoor het flexibel en eenvoudig te installeren is.

Tabel 2: Gasleidingen

Toepassing Diameter Koperen Buis Diameter Meerlagenbuis
CV-ketel 22mm 26mm
Gasfornuis/gaskachel 15mm 20mm (let op leidinglengte)

Het kiezen van de juiste leidingdiameter voor CV-leidingen

Introductie: Bij het aanleggen van CV-leidingen is het belangrijk om de juiste leidingdiameter te kiezen om een optimale werking van het verwarmingssysteem te waarborgen. Er zijn verschillende opties, zoals dunwandige stalen buizen of meerlagenbuis. Het bepalen van de juiste leidingdiameter kan echter een uitdaging zijn en hangt af van verschillende factoren, zoals de aanvoertemperatuur van het water en het totale vermogen aan warmte dat door de leidingen gaat. In dit artikel presenteren we een tabel met leidingdiameters voor verschillende situaties, zodat u de juiste diameter kunt kiezen op basis van het vermogen dat nodig is voor uw specifieke CV-leidingen.

Tabel voor referentie: Leidingdiameters voor CV-leidingen op basis van vermogen en situatie"

Leidingdiameters voor CV-leidingen met een hoge aanvoertemperatuur vanaf 60°C.

Vermogen (Watt)

Minimale buitendiameter metalen buis* (mm)

Minimale buitendiameter meerlagenbuis* (mm)

0 t/m 2000

15

20

2001 t/m 5000

22

20

5001 t/m 8000

22

25

8001 t/m 13000

28

32

13001 t/m 20000

35

40

*Leidingdiameter bij een maximale lengte van 5 meter en een temperatuurverhouding van 60/45/20°C.

Tabel 2 - Leidingdiameters voor CV-leidingen met een lage aanvoertemperatuur vanaf 35°C.

Vermogen (Watt)

Minimale buitendiameter metalen buis* (mm)

Minimale buitendiameter meerlagenbuis* (mm)

0 t/m 2000

15

20

2001 t/m 4000

22

25

4001 t/m 9000

28

32

9001 t/m 10000

35

32

10001 t/m 14000

35

40

*Leidingdiameter bij een maximale lengte van 5 meter en een temperatuurverhouding van 35/26/20°C.

Bij ons vind je een uniek aanbod van buizen per 10 meter, wat bijna uniek is in Nederland. We begrijpen dat veel klanten behoefte hebben aan flexibiliteit en de mogelijkheid om precies de benodigde lengte te kiezen voor hun CV-installatie. Daarom bieden wij de optie om onze hoogwaardige buizen per 10 meter te kopen, zodat je alleen betaalt voor wat je nodig hebt en geen onnodige verspilling hebt.

Vloerverwamingsbuizen

Voor leidingen naar vloerverwarming verdelers maak je ook gebruik van dunwandige stalen buis of meerlagenbuis. In de onderstaande tabellen kun je zien welke leidingdiameter je nodig hebt. Als je in huis zowel radiatoren als vloerverwarming hebt, kun je met behulp van bovenstaande en onderstaande tabellen dus voor iedere aansluiting de juiste leidingdiameter kiezen. Tabel 3 - Leidingen voor vloerverwarming verdelers, hoge aanvoertemperatuur vanaf 60°C.

Tabel 3 - Leidingen voor vloerverwarming verdelers, hoge aanvoertemperatuur vanaf 60°C.

Vloerverwarming oppervlakte (m2)

Minimale buitendiameter metalen buis* (mm)

Minimale buitendiameter meerlagenbuis* (mm)

0 t/m 20

15

20

21 t/m 50

22

20

51 t/m 80

22

25

81 t/m 130

28

32

131 t/m 200

35

40

*Leidingdiameter bij een maximale lengte van 5 meter en 100 watt/m2 afgifte bij een temperatuurverhouding van 60/45/20°C.

Tabel 4 - Leidingen voor vloerverwarming verdelers, lage aanvoertemperatuur vanaf 35°C.

Vloerverwarming oppervlakte (m2)

Minimale buitendiameter metalen buis* (mm)

Minimale buitendiameter meerlagenbuis* (mm)

0 t/m 20

15

20

21 t/m 40

22

25

41 t/m 90

28

32

91 t/m 100

35

32

101 t/m 140

35

40

*Leidingdiameter bij een maximale lengte van 5 meter en 100 watt/m2 afgifte bij een temperatuurverhouding van 35/26/20°C.


Tot slot : 

Of u nu kiest voor de veelzijdige 16mm meerlagenbuis voor het vertakken van de hoofdleiding in sanitair en verwarmingssystemen, of voor koperen buizen die bekend staan om hun duurzaamheid en betrouwbaarheid, of zelfs voor gasbuizen van roodkoper of meerlagenbuis voor het leggen van gasleidingen, het is belangrijk om de specifieke eisen van uw project in gedachten te houden. Professioneel advies kan u helpen om de juiste leidingdiameter te kiezen die aan uw behoeften voldoet en zorgt voor een veilige en efficiënte werking van uw leidingnetwerk. Kijk voor meer informatie over ons assortiment aan leidingen en buizen op onze website.

Uponor water buizen deellengtes : Water leidingen Uponor

Gas artikelen : Gas Artikelen Viawww.nl

Koperen buizen:  (let op, bel voor dagprijs) : Koper buis en toebehoren

Categorie verwarming en vloerverwarming : Verwarming en vloerverwarming

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €250,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd